juin 20, 2024

Mikä on maltodekstriini

Nykyaikaisen elintarviketeollisuuden tuottamat tuotteet sisältävät monia lisäaineita. Maltodekstriini mainitaan usein pakkauksissa ainesosana. Tämä nimi ei merkitse useimmille kuluttajille mitään, sillä suuri yleisö ei tiedä juuri mitään tämän ainesosan ominaisuuksista. Kun tasapainosta ja ravitsemuksesta tietoiset ihmiset näkevät ainesosaluettelossa nimen maltodekstriini, he alkavat etsiä tietoa sen hyödyistä tai haitoista. Tällainen kiinnostus ei ole ennennäkemätöntä. On monia elintarvikelisäaineita, jotka voivat tietyissä olosuhteissa olla haitallisia.

Mikä on maltodekstriini: hyödyt ja haitat

Maltodekstriini on elintarvikelisäaine, jota käytetään laajalti elintarviketeollisuudessa. Maltodekstriiniä lisätään yleisesti makeisiin ja lastenruokiin, ei muihin elintarvikkeisiin. Maltodekstriiniä käytetään pieninä pitoisuuksina leipomo- ja makeistuotteissa. Suurimmat pitoisuudet löytyvät urheiluravinnosta. Ravintolisät sisältävät myös maltodekstriiniä, koska se toimii sokerin korvikkeena, eli se on korvike.

Maltodekstriiniä saadaan tärkkelystä jalostamalla. Aine on hygroskooppisen kermamaisen tai täysin valkoisen jauheen muodossa. Se voi suorittaa seuraavat toiminnot:

 • Toimii taikinan taikinan vaivaamisen aikana taikinaan lisättynä taikinan kohotusaineena.
 • Toimii maidon emulgointiaineena.
 • Emulgointiaineena taikinaan lisättävässä taikina-aineksessa, emulgointiaineena taikinan emulgointiin tarkoitetuissa tuotteissa, esim. jauhemaisissa seoksissa.
 • Sakeuttamisaineena halutun tuotteen koostumuksen saavuttamiseksi.
 • Estää hapettumisprosesseja, jolloin tuotteen myyntikelpoinen väri säilyy pidempään.
 • Antaa tämän luokan tuotteille hyytelömäisen muodon.
 • Parantaa aineiden imeytymistä ruoansulatuskanavassa, mikä tietenkin hyödyttää kuluttajaa.
 • Luettelo maltodekstriinin ominaisuuksista on vaikuttava, mutta kysymys siitä, onko se vaaraton vai hyödyllinen elimistölle, on edelleen avoin.

Valmistajat hyötyvät tämän lisäaineen käytöstä. Se auttaa säilyttämään karkkien muodon ja kirkkauden ja pitää maksan mureana. Maltodekstriini on yleisimmin saatavilla maissi- tai perunatärkkelyksen muodossa. Jauhemainen seos parantaa makuelämystä, mikä tarkoittaa, että tätä lisäainetta sisältävän tuotteen nauttimisen jälkeinen tunne on paljon kirkkaampi ja miellyttävämpi. Sillä on myös suuri imukyky. Ainesosaa voi olla myös ravintolisien valmistuksessa käytettävissä lääkkeissä.

Maltodekstriinin tärkein etu urheilijoille on se, että se muuttuu vatsassa glukoosiksi, joka on energianlähde. Tämä antaa urheilijoille voimakkaan lisäpotkun intensiivistä harjoittelua ja kilpailua varten. Maltodekstriini ei ole dopingia. Sitä ei ole kielletty, koska sitä on monissa elintarvikkeissa, joten monet urheilijat voivat käyttää sitä vapaasti.

Maltodekstriini elintarvikkeissa: sen tarkoitus ja tärkeät ominaisuudet

Ravintolisät lisätään seuraaviin elintarvikkeisiin:

 • Imeväisille ja urheilijoille tarkoitetut elintarvikkeet, jotka parantavat seosten sisältämien hivenaineiden imeytymistä.
 • Leivonnaiset maun ja laadun parantamiseksi.
 • Makeistuotteet, jotka säilyttävät muotonsa ja houkuttelevan värinsä pitkään.
 • Jäätelö pidentää herkun säilyvyyttä ja säilyvyyttä.
 • Makkarat, joissa on maltodekstriiniä eläinrasvan lähteenä.
 • Helposti pilaantuvat tuotteet, jotta niiden ulkonäkö ja maku säilyvät kuljetuksen aikana.
 • Pikaruokatuotteet, joissa lisäaine edistää jauhemaisten säilöntäaineiden kiteytymistä ja liukenemista sekä puolivalmisteiden hajoamista.
 • Kastikkeet ja mausteet sokeripitoisuuden vähentämiseksi ja maun parantamiseksi.
 • Maltodekstriiniä käytetään hedelmä- ja marjakasvien ruiskutukseen. Se auttaa suojaamaan marjoja hyönteistuhoilta ja säilyttämään hedelmien tuoreuden.

Ilman tämän elintarvikelisäaineen lisäämistä tuotteet eivät olisi sellaisia kuin kuluttajat ovat tottuneet näkemään. Maltodekstriinin puuttuminen leivästä johtaisi miellyttävän tuoksun puuttumiseen, hyytelö muuttuisi muodottomaksi tortillaksi ja makeiset menettäisivät kirkkaan ja ruokahalua herättävän värinsä. Ilman maltodekstriiniä leivonnaisista tulee nopeasti tunkkaisia ja epämiellyttäviä.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *