juillet 27, 2024

Vitamiinit ja mitä niistä on tiedettävä

A, C, B, E, D, K… Ensi silmäyksellä se saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta kirjainsarjalle aakkosjärjestyksessä, mutta itse asiassa se viittaa tiettyihin orgaanisiin aineisiin, joita kutsutaan vitamiineiksi (latinan sanasta vita – « elämä ») ja jotka ovat eräänlaisia ihmiskehon rakennusaineita. Näitä kemiallisia alkuaineita tarvitaan pieninä annoksina normaalin kasvun ja kehityksen sekä ihmiskehon täydellisen toiminnan varmistamiseksi. Ne auttavat ravintoaineiden imeytymisessä, osallistuvat luu- ja lihaskudoksen kasvuprosessiin, edistävät solujen energia-aineenvaihduntaa ja haavan paranemista.

Ne, jotka suhtautuvat epäilevästi vitamiinien ottamiseen, ovat valitettavasti väärässä. Ne ovat välttämättömiä kaikille terveyden ylläpitämiseksi ja säilyttämiseksi. Riittää, kun muistutetaan esimerkiksi siitä, että muinoin keripukki oli merimiesten kauhea sairaus, johon pitkien matkojen aikana kuoli lähes kolmannes miehistöstä. Koska ihmiset olivat vailla vitamiinipitoisia hedelmiä ja vihanneksia ja erityisesti C-vitamiinia, joka oli yksinkertainen lääke hirvittävään tautiin. Toisin kuin kasvit, sienet ja bakteerit, ihmiskeho ei syntetisoi näitä orgaanisia elementtejä aineenvaihdunnan aikana, joten vitamiinien on tultava ulkopuolelta.

Mitä reittiä pitkin ravinnosta saadut vitamiinit kulkeutuvat ihmiskehoon?

Vitamiinien kuljetusmekanismi, niiden varastointi ja ylimääräisten vitamiinien poistaminen elimistöstä riippuu siitä, mihin luokkaan ne kuuluvat. On olemassa vesiliukoisia ja rasvaliukoisia vitamiineja.

Edellisiin kuuluvat C-vitamiini ja kahdeksan B-vitamiinia, joilla kullakin on oma tehtävänsä elimistössä. Kaikilla näillä vitamiineilla, joita on viljojen, vihannesten ja hedelmien solumehussa, on melko yksinkertainen kuljetusmekanismi. Toisin sanoen ne kulkeutuvat ihmisen verenkiertoon välittömästi ruoansulatuksen jälkeen, sillä plasma on vesiliuos, joka on ihanteellinen C- ja B-vitamiinien kuljettamiseen mihin tahansa kehon osaan.

Toinen ryhmä ovat rasvaliukoiset vitamiinit, joita on maidossa, voissa ja kasviöljyissä. Ne eivät pääse suoraan verenkiertoon. Siksi rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät mahalaukusta suolen seinämään. Tämä on mahdollista, koska sappihapot, jotka ovat osa maksan tuottamaa sappea, emulgoivat rasvoja. Veriplasma ei sovellu näiden vitamiinien kuljettamiseen, joten käytetään erityisiä kuljetusproteiineja, jotka kuljettavat vitamiinit vereen, josta ne kulkeutuvat elimistön läpi.

Vitamiinien luokittelu vesi- tai rasvaliukoisiin määrittää sekä niiden reitin verenkiertoon että niiden varastoitumisen ja erittymisen elimistöstä. Vaikka useimmat vesiliukoiset vitamiinit pääsevät verenkiertoon suhteellisen nopeasti, ne erittyvät yhtä nopeasti munuaisissa. Näitä vitamiineja runsaasti sisältäviä elintarvikkeita olisi sen vuoksi sisällytettävä päivittäiseen ruokavalioon.

Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat maksaan ja rasvakudokseen, jotka ovat eräänlainen luonnollinen varasto, johon ne varastoidaan ja josta ne vapautuvat tarvittaessa. Näiden vitamiinien säännöllinen nauttiminen ei siis ole lainkaan välttämätöntä ja joskus jopa haitallista, jos ruokakomero on täysin täynnä.

Vitamiinien tehtävät

Monet vitamiinit muodostavat koentsyymejä, joita ilman ravintoaineiden imeytyminen entsyymien avulla olisi yksinkertaisesti mahdotonta. Tällaisia vitamiineja ovat muun muassa B-vitamiinit, ja ne edistävät myös niiden tarjoaman energian optimaalista hyödyntämistä.

C-vitamiinin saanti vahvistaa immuunijärjestelmää ja lisää kollageeniproteiinin tuotantoa, joka on elintärkeää luun kasvulle, hampaille ja haavojen paranemiselle.

A-vitamiini osallistuu lymfosyyttien tuotantoon. Se on myös osittain vastuussa luunmuodostuksesta ja edistää näkökykyä, koska sitä on verkkokalvon pigmentissä.

E-vitamiini auttaa antioksidanttisten ominaisuuksiensa ansiosta neutraloimaan solujen mahdollisesti haitallisia aineita.

D-vitamiini edistää fosforin ja kalsiumin imeytymistä luun muodostumista ja kasvua varten.

K-vitamiini, joka osallistuu veren hyytymistekijöiden synteesiin, olisi myös mainittava. Ilman sitä pienikin naarmu voi johtaa vakavaan, mahdollisesti kuolemaan johtavaan verenhukkaan.

Erilaisten vitamiinien esiintyminen ruokavaliossa takaa, että henkilön ei tarvitse käsitellä niiden puutteen tai puuttumisen aiheuttamia oireyhtymiä, kuten väsymystä, sydänsairauksia tai osittaista halvaantumista, sekä sairauksia, kuten riisitautia, keripukkia ja monia muita. Liian monien vitamiinien ottaminen voi kuitenkin aiheuttaa vakavan myrkytyksen, joten puheet sokkiannosten tarpeellisuudesta eivät kestä kritiikkiä. Vain kun vitamiineja nautitaan kohtuullisesti, ne voivat imeytyä täydellisesti ihmiskehoon.

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *